IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси се оцветиха в червено за втори пореден ден

Само технологичният сектор успя да изплува на зелена територия в сесията в четвъртък

19:56 | 17.11.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейските пазари отбелязаха спад за втори пореден ден във вторник, а инвеститорите остават под въздействието на геополитическите развития и големите новини за бюджета във Великобритания, предава CNBC.

Европейският индекс на сините чипове Stoxx 600 се понижи с 0,5%, след като по-рано през деня се колебаеше между малки ръстове и загуби. Технологичният сектор отбеляза ръст от 0,3% за сесията, а всички останали сектори останаха или на непроменено ниво, или се озоваха на отрицателна територия. Минната индустрия поведе загубите със спад от 1,8%

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,06% до ниво от 7346,54 пункта. Германският DAX единствен от големите борсови индекси в Европа не се вписа в низходящата тенденция и напредна с 0,23% до ниво от 14 266,38 пункта. Френският CAC 40 е надолу с 0,47% и завърши деня на равнище от 6576,12 пункта.

Световните пазари наблюдават развитията в Украйна с последиците от падането на ракета на полска територия. НАТО съобщи, че е вероятно украинската противовъздушна отбрана да се е опитвала да прихване руски ракети, когато стана инцидентът във вторник вечер.

Украйна съобщи, че иска да е част от съвместно разследване на случилото се и да види доказателства, че собствените ѝ сили стоят зад удара, при който загинаха полски цивилни.

Във Великобритания финансовият министър Джеръми Хънт обяви новите си фискални мерки, които съдържат намаляване на разходите с милиарди паунди и повишение на данъците. След съобщението паундът отбеляза спад от 1,1% спрямо долара до 1,1777 долара, а доходността по британските държавни облигации се повиши.

На корпоративния фронт германската компания Siemens и британската газова компания Centrica се представиха най-добре в търговията в четвъртък, като прибавиха съответно 6,4% и 5,6%. Siemens надмина очакванията на анализаторите за тримесечната си печалба и повиши дивидента за четвъртото тримесечие.

Книжата на Centrica се възстановиха от първоначалния спад след новината, че Великобритания ще повиши данъка върху свръхпечалбите на енергийните компании от 25% на 35%.

На обратния полюс бяха книжата на компаниите за доставка на храни. Базираната в Берлин HelloFresh отписа 8% от стойността си, а компанията за хранителни стоки Ocado отбеляза спад от 9,5%., след като анализатор от  Kintbury Capital прогнозира, че книжата ѝ ще изгубят 50% от стойността си.

Цената на акциите на NN Group се понижи с 6%, след като нидерландският застраховател обяви цели за 2025 г. под очакванията и запази политиката си за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още